ина̀т

 

Тълковен речник

м., само ед. Разг.
1. Твърдоглавие, безсмислено упорство. Гладна е, но от инат не яде. Инатът не му позволява да се извини.
2. Като прил., неизм. Който е твърдоглав, безсмислено упорит. Няма да се съгласи, той е инат човек. Инат човек е, и да е виновен, няма да си признае.
• Правя на инат. Правя нарочно, без причина или смисъл.
• Продавам инати. Проявявам инат.

Синонимен речник

(същ.) упорство, твърдоглавие, неотстъпчивост, дебелоглавие
(същ.) наопаки, напук, опърничаво
(същ.) необуздан, своеволен, вироглав, нетактичен, безотговорен
(същ.) твърдоглав, непохватен, глупав
(същ.) упоритост, настойчивост, упорствуване

Българо-Английски речник

1. същ. obstinacy, stubborness, wilfulness, pigheadedness, mulishness, cussedness
правя нещо на ИНАТ на някого do s.th. out of spite for s.o., do s.th. to spite s.o., do s.th. in defiance of s.o.
2. прил. obstinate, stubborn. mulish, pigheaded, self-willed, wilful, refractory, obdurate
ИНАТ като магаре as stubborn as a mule

Подробна информация от Wikipedia

Интернет - Интернет или Мрежата, а в разговорния български език и като нет (от англ. net, мрежа), е глобална система от свързани компютърни мрежи, която чрез стандартен комплект протоколи TCP/IP обслужва милиарди потребители по целия свят.
Интернет на нещата - Интернет на нещата (на английски: Internet of Things, съкр. IoT), известен още като Интернет на вещите (от рус.
Интерпол - Международната организация на криминалната полиция, широко известна като Интерпол, (на английски: International Criminal Police Organization, INTERPOL) координира международното сътрудничество на полицейските органи в различните страни в борбата с криминалната престъпност.
Интегрална схема - Интегрална схема (ИС, микрочип или чип) е електронна схема с миниатюрни размери, състояща се от полупроводникови устройства и пасивни компоненти.
Интеграция на циганите в България - Интеграция на циганите в България са опитите за приобщаване на циганите към българското общество. Въпреки, че този процес започва още преди Освобождението, дори през XXI век той няма особен успех и продължава да е обект на горещи спорове.
Институт по физика на твърдото тяло - Институтът по физика на твърдото тяло „Акад. Георги Наджаков“ (ИФТТ) е самостоятелно подразделение на Българската академия на науките.
Интел - „Интел Корпорейшън“ (на английски: Intel Corporation) е базирана в град Санта Клара, щата Калифорния, САЩ мултинационална корпорация, известна най-вече с производството на микропроцесори и специализирани интегрални схеми.
Интуиция - Терминът интуиция се използва за описание на „мисли и предпочитания, които идват наум бързо и без много разсъждения“.
Интегрална йога - В ученията на Бенгалския философ и мъдрец от XX век, Шри Ауробиндо, Интегралната Йога (или Пурна Йога, което означава на санскрит „пълен, завършен”) е насочена към обединяването на всичките части на едно човешко същество с Божественото, и видоизменяването на всички нехармонични елементи в хармонично ниво на по-висшите планове на божественото съзнание и съществуване.
Интернационални бригади - Интернационалните бригади на испански: Brigadas Internacionales, известни още като интербригади, са военни отряди от чуждестранни доброволци по време на Гражданската война в Испания през 1936 – 1939, които се сражават на страната на испанската република срещу националистите, водени от Франко и подкрепяни от немски и италиански въоръжени сили.thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да инсталираш речник плъгин в браузър IE или Firefox. Това е много удобно и спестява време.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.