Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

делега̀ция

 

Тълковен речник

мн. делегации, ж.
1. Група делегати. Правителствена делегация.
2. право. Едностранно изявление на лице, което нарежда на друго да престира или да се задължи да престира трето лице. Лицето, което нарежда, се нарича делегант, лицето, на което се нарежда - делегат, а на това, на което се престира или поема задължение за престиране - (endash) - делегатар.
Делегацията бива: за плащане - нарежда се плащането на делегатора; за задължаване - поема се задължение към делегатара за престиране.
Делегацията за задължаване бива: активна - ако кредиторът нарежда на длъжника си да се задължи да престира към делегатара; пасивна - длъжникът- делегант нарежда на делегата да се задължи да престира на кредитора му - делегатар. Пасивната делегация може да бъде съвършена делегация, ако кредиторът се е съгласил да замени стария длъжник с нов, и несъвършенна, ако кредиторът, наред с новия длъжник, запазва и стария. Делегацията може едновременно да бъде и пасивна, и активна. Обикновенно делегацията се предшества от по-раншни задължения.

Синонимен речник

(същ.) депутация, пратеници, пълномощничество, представителство, посланичество, мисия

Българо-Английски речник

delegation, deputation
пo ДЕЛЕГАЦИЯ by proxy; vicariously

Подробна информация от Wikipediathumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.