Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

гася̀

 

Тълковен речник

гасиш, мин. св. гасих, мин. прич. гасил, несв.; какво.
1. Правя да престане да гори или свети. Втурнаха се да гасят пожара с каквото могат. Аз светвам лампата, тя я гаси – не можем да се разберем.
2. Прекъсвам работата на мотор. Недей гаси, после не можем я запали!

Синонимен речник

(гл.) угасям, загасям, позагасям, потъпквам, унищожавам
(гл.) уталожвам, утолявам, успокоявам
(гл.) заглушавам, удушавам, намалявам
(гл.) загасявам, угасвам
(гл.) угасявам, потушавам
(гл.) изгасям, загасвам
(гл.) потискам, сподавям, сдържам

Българо-Английски речник

1. (огън) put out, extinguish
(с тъпчене) tread out
(цигара) stub out
(свещ, кибрит и пр.) blow out
(електричество) turn/switch off
2. (вар) slake
3. прен. (жажда) quench, slake
4. (прах) settle

Подробна информация от Wikipedia

Гастроентерит - Гастроентеритът е заболяване, характеризиращо се с възпаление на стомашно-чревния тракт, в това число стомаха („гастро“-) и тънките черва („ентеро“-), което води до комбинация от диария, повръщане и коремна болка и спазми.
Галя Йончева - Галя Митова Йончева е българска оперна певица (сопран), сред най-ярките представителки на българската оперна музика в България и зад граница.
Гастрит - Гастритът е медицинско наименование на възпаление на лигавицата на стомаха. Следствие от него е придвижването на бели кръвни клетки в стените на стомаха, като отговор на някакъв тип дразнене или увреда.
Гастрин - Гастринът при хората е пептиден хормон, който стимулира секрецията на стомашна киселина (HCl) от париеталните клетки на стомаха и подпомага стомашната моторика.
Галя (певица) - Галина Курдова, по-известна като Галя, е българска поп изпълнителка.
Гас Ван Сант - Гас Грийн Ван Сант – младши (Gus Green Van Sant, Jr.) (роден 24 юли 1952) е американски филмов режисьор, фотограф, музикант и сценарист.
Гастроезофагеална рефлуксна болест - Гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ) е нарушение на гастроинтестиналния тракт, засягащо долния езофагеален сфинктер – еднопосочна мускулна клапа, свързваща хранопровода с горният отвор на стомаха.
Гастон Башлар - Гастон Башлар (на френски: Gaston Bachelard) е френски философ. Най-важните му трудове са в областта на поетиката и философията на науката (в която въвежда понятията „епистемологична спънка“ / „епистемологично препятствие“ и „епистемологичен пробив“ – на френски: obstacle épistémologique et rupture épistémologique).
Гастон Льору - Гасто̀н Льору̀ (на френски: Gaston Leroux) е френски журналист и писател, автор на детективска литература).
Гастрономия - Гастрономия е наука, изучаваща храната (произход, форма, начини на приготвяне, вкусове, аромати и т.н.), културата на хранене, кулинарните традиции, кулинарни техники и най-вече цялостното преживяване, което получаваме от иначе естествения акт на хранене.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.