Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

безу̀мен

 

Тълковен речник

безумна, безумно, мн. безумни, прил.
1. Който е лишен от разсъдък, от ум; луд, побъркан. Крещи като безумен. Безумен поглед.
2. Крайно безразсъден. Безумно намерение. Безумна война.
3. Прен. Който е твърде краен в своята проява. Безумна страст. Безумна омраза.

Библейско тълкуване: В Св. Писание думата е описание на човек, който не мисли и не постъпва мъдро, т.е. не върви по Божиите заповеди и наставления, които се основават на Божията премъдрост. Следователно "безумен" е нечестивец, неприятел или такъв, който не се съобразява с Божието Слово - Пс. 14:1; Пр. 19:1. Думата безумие се употребява вместо нечестие - 2Цар. 13:12,13; Пс. 38:5, безумни похоти вместо нечестиви похоти, и пр. Безумен разговор и безумни въпроси са празни и безполезни приказки - 2Тим. 2:23.

Синонимен речник

(прил.) безразсъден, необмислен, нелеп, безсмислен
(прил.) луд, обезумял, побъркан, подлудял, смахнат, идиотизиран
(прил.) лудешки, налудничав, необуздан
(прил.) див, бесен, неистов
(прил.) френетичен

Българо-Английски речник

1. mad, insane, crazy
БЕЗУМЕН човек madman, lunatic
2. (безразсъден) wild, reckless, mad

Подробна информация от Wikipedia

Безимен пръст - Безимен пръст е четвъртият пръст на човешката ръка ако се брои от страната на палеца. В различните езици името му означава различни неща, но е ясно че в много от тях се свързва с магия.
Безименно акционерно дружество за направа на Варненското пристанище - Безименното акционерно дружество (БАД) е създадено за да осъществи проектите за строителство на модерно пристанище в град Варна през 1899 г.
Безименния връх - Безименния връх (2792 m н.в.) е връх в Мусаленския дял на Източна Рила. Той е четвърти по височина връх в Рила след Мусала (2925 m), Малка Мусала (2902 m) и Иречек (2852 m).
Безименният град - Безименният град е разказ, написан от Хауърд Лъвкрафт през януари 1921 година. Публикуван е за първи път в любителското списание „The Wolverine“ през ноември същата година и обикновено се приема за първи в поредицата "Митът за Ктхулу(Ктулу)".
Българска анонимна хроника - Българската анонимна хроника, наричана още Безименна българска летопис или Тисманска хроника, е историческо съчинение на среднобългарски език, което описва политически събития на Балканите от 1296 до 1413 г.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.