Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

бежанѐц

 

Тълковен речник

мн. бежанци, м. Човек, който е напуснал родното си място поради преследване, войни, размирици и др. обстоятелства. Те са бежанци от Тракия.
прил. бежански, бежанска, бежанско, мн. бежански. Бежански лагер.

Синонимен речник

(същ.) беглец, изгонен, емигрант

Българо-Английски речник

refugee

Подробна информация от Wikipedia

Бежанец - В международното право бежанците са хора, които: се намират извън своята родна страна или страната, в която живеят постоянно; имат основателен страх от преследване поради своята раса, вероизповедание, национална принадлежност, членство в социални или политически групи; не могат или не желаят да се възползват от закрилата на тази държава, или не искат да се върнат там, заради страх от преследване.
Бежанци от Гръцката гражданска война - Бежанците от Гръцката гражданска война през 1946 – 1949 са членове или симпатизанти на победените във войната прокомунистически сили, напуснали Кралство Гърция като политически бежанци.
Бежанци в България - Бежанците в България са чуждестранни граждани, регистрирани в България, които са поискали статут на бежанец.
Бежанци в Европейския съюз - В Европейския съюз статут на бежанец се дава на хора, които не могат да потърсят защитата на страната, на която са граждани или в която живеят, особено поради страх от преследване поради дискриминация на расова, религиозна или национална основа, както и за участието в определени социални групи и поради политическо мнение.
Бежанци (картина) - „Бежанци“ (на латвийски: Bēgļi) е картина на латвийския художник Йекабс Казакс от 1917 г.Рисувана е с маслени бои върху платно и е с размери 210,5 x 107 cm.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.