а̀рмия

 

Тълковен речник

мн. армии, ж.
1. Въоръжените сили на една държава. Българската армия.
2. Оперативно войсково обединение на няколко корпуса или дивизии. Танкова армия.
3. Прен. Огромна съвкупност от хора с общи интереси и цели.

Синонимен речник

(същ.) войска, военни сили, въоръжени сили, милиция, войнство

Българо-Английски речник

1. army. armed forces
действуваща АРМИЯ army in the field, ам. field forces
редовна АРМИЯ a regular/standing army
моторизирана АРМИЯ motorized forces
2. прен. (множество) army, host

Подробна информация от Wikipedia

Армия - Армията е военна единица във въоръжените сили на някои страни, по-голяма от корпус и дивизия и по-малка от група армии.
Армия на Съединените американски щати - Армията на Съединените щати – (на английски: United States Army) е основното подразделение на Въоръжените сили на Съединените американски щати (САЩ), отговорно за сухопътните военни операции, и една от общо седемте униформени служби в страната.
Армия на Република Македония - Въоръжените сили на Република Македония са отбранителното звено на страната. Те са сформирани през 1992 година след обявяването на независимостта на страната и изтеглянето на югославските войски от територията ѝ.
Армия на спасението - Армия на спасението (на английски: Salvation Army) е международна мисионерска и благотворителна организация, съществуваща от средата на XIX век и поддържана от протестанти-евангелисти.
Армия на Сърбия - Армия на Сърбия (на сръбски: Војска Србије) са въоръжените сили на Република Сърбия.
Армия Крайова - Армия Крайова (на полски: Armia Krajowa) е нелегална военна организация в окупираната от Германия Полша, която действа във всички части на страната от септември 1939 до разпускането си през януари 1945. Армия Крайова е най-голямата нелегална съпротивителна армия през Втората световна война.
Армия за освобождение на Косово - Армията за освобождение на Косово или АОК (на албански:Ushtria Çlirimtare e Kosovës или UÇK) е бивша организация на етническите албанци в Косово, която в края на 1990-те години се бори за отцепване на населените предимно от албанци земи от Сърбия.
Армията Бранкалеоне - Армията Бранкалеоне (на италиански: L'armata Brancaleone) е италиански комедиен филм от 1966 година на режисьора Марио Моничели.
Армията на Дъмбълдор - Армията на Дъмбълдор (или ВОДА) е измислена ученическа организация в поредицата „Хари Потър“ на Джоан Роулинг, която се основава от главните герои Хари Потър, Рон Уизли и Хърмаяни Грейнджър, за да се изправят така срещу режима на Върховната инквизиторка Долорес Амбридж в Хогуортс, както и за да овладеят практически защита от тъмните изкуства.
Българска армия - Българска армия или българска войска е името, с което традиционно са известни въоръжените сили на Княжество България (1879 – 1908), Царство България (1908 – 1947), Народна република България (1946 – 1990) и Република България (след 1991).thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да инсталираш речник плъгин в браузър IE или Firefox. Това е много удобно и спестява време.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.