Речник на думите в българския език

Тълковен, синонимен, етимологичен, двупосочен Английско-Български речник
inforechnik.info
грешка?

апара̀т

 

Тълковен речник

мн. апарати, (два) апарата, м.
1. Сложен уред за извършване на работа. Телефонен апарат. Телевизионен апарат.
2. Съвкупност от органи в организъм с обща функция. Говорен апарат. Слухов апарат.
3. Съвкупност от лица или учреждения в областта на управлението или стопанството. Държавен апарат.

Синонимен речник

(същ.) уред, машина, механизъм, прибор, приспособление
(същ.) сечиво, инструмент, оръдие
(същ.) средство
(същ.) апаратура, устройство
(същ.) изобретение
(същ.) радиоапарат, радиоприемник
(същ.) способ

Българо-Английски речник

1. тex. apparatus (рl. apparatuses), mechanism, appliance, instrument, machine. device
(радио, телевизия) set
АПАРАТ за измерване на кръвното налягане tonometer
2. анат. apparatus, organs, system
3. (устройство. организация) machinery, machine
(научен) materials, critical apparatus

Подробна информация от Wikipedia

Апарат - Апарат в техниката е съвкупност от устройства или системи (с относително сложна вътрешна структура), предназначена да изпълнява някакви полезни функции – например апарат за измерване на кръвно налягане.
Апарат на Голджи - Апаратът на Голджи е органел, който се среща в повечето еукариотни клетки.През 1898 г. Камило Голджи наблюдава странна структура около ядрата на нервни клетки, която нарича вътреклетъчен мрежест апарат.
Апарат на ЦК на БКП (1944 – 1989) - Апаратът на ЦК на БКП, до 27 декември 1948 г. БРП (к.), е помощен орган на Политбюро и Секретариата, като колективни изпълнителни органи на Централния комитет на Българската комунистическа партия.
Апаратура - Апаратура се нарича набор или съвкупност от апарати. Терминът обикновено се прилага към техническите средства, необходими за изпълнение на дадена функционална задача, например:
Апарат (пояснение) - Апарат може да се отнася за:
Сфигмоманометър - Сфигмоманометър е апарат за измерване на артериалното кръвно налягане. Състои се от маншет, който се слага на ръката на пациента, устройство за нагнетяване на въздух в маншета и манометър, измерващ налягането на въздуха в маншета.
Апартейд - Апартейд (от африканс: apartheid, əˈpɑrtheɪt, „разделяне“, правилно произношение на африканс: апартхейд от apart – разделен и heid – субстантивираща частица) е политиката и правната система, въведена и поддържана от правителствата на бялото малцинство в ЮАР от 1948 до 1990 г.
Апартамент - Апартаментът е вид недвижимо имущество, част от сграда, чието предназначение е да служи за временно или постоянно жилище обикновено на семейство.
Апартаментът - „Апартаментът“ (на английски: The Apartment) е комедиен игрален филм, излязъл по екраните през 1960 година, режисиран от Били Уайлдър с участието на Джак Лемън, Шърли Маклейн и Фред Макмъри.
Арарат (връх) - Връх Арарат (на турски: Ağrı Dağı) е най-високият връх в днешна Турция (5165 m). Той се намира в Североизточна Турция, на 16 km западно от Иран и 32 km южно от Армения.
thumbnail Може да помогнеш за развитието на речника, като станеш редактор и добавяш нови думи или добавяш описание на думи, които са въведени, но все още нямат определение. Ако този речник ти се струва удобен и полезен, може да направиш дарение за развитието на речника. Предварително ти благодарим за подкрепата!

Уникален

Този речник е уникален с това, че съдържа думи, които често се пишат грешно и при търсене предупреждава за тях.

Удобен

Може да ползвате през мобилни устройства или да инсталирате речник плъгин в браузър Firefox или IE.

Различен

След време речникът ще съдържа набор от жаргонни думи и други некнижовни думи използвани за обида.